Progres stavby D35 sníží dopravní problémy

Zahájila se dostavba západního okraje obchvatu D35 v Olomouci, který má za dva roky zlepšit dopravu na křižovatce u Globusu. Stavba za 838 milionů Kč by měla snížit intenzitu dopravy a zklidnit trasy v okolních obcích.


Olomouc stojí před historickou změnou ve svojí dopravní situaci. Začala totiž dlouho očekávaná dostavba západního okraje obchvatu D35, která má výrazně zlepšit dopravní situaci na křižovatce u obchodního centra Globus.

Zahájení projektu ukončilo několik let dlouhé diskuse o vedení trasy obchvatu a jejím vlivu na životní prostředí. Délka dostavby chybějícího úseku kolem Křelovského fortu je plánována na 26 měsíců a finální cena za výstavbu je 838 milionů korun.

Po dokončení stavby se očekává, že dojde ke snížení intenzity dopravy ve směru na Mohelnici a zároveň tak povede k uvolnění tras v okolních obcích, včetně zmíněného Křelova-Slavonína. Vedení města i obcí spolupracovalo na řešení kompromisů, které vyhovovaly všem stranám. Starosta Křelova David Šafář považuje projekt za přínos pro obec a věří, že se stavbě podaří nastavit přijatelnou rovováhu mezi dopravním řešením a ochranou životního prostředí.

Zároveň jsou v plánu další stavební aktivity, které by měly pomoci zlepšit dopravní situaci v regionu a napomoci obyvatelům z dalších obcí s dopravními problémy. Jedním z nich je rozšíření obchvatu Šternberka, které by mělo ulehčit přetíženým ulicím.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy