Rekordní deště přinesly naději na rok bez sucha

Olomoucký kraj zažil nejvlhčí zimu od roku 1961, což vedlo k doplnění zásob vody. Půda je nasycená vodou nejen v povrchových vrstvách, ale i v hloubce. Jak dlouho vydrží tato situace, je nejisté a bude záviset na letošním létě.


V uplynulé zimě přišel sníh v menší míře než bývá zvykem, ale jeho absenci mohl vykompenzovat výrazný nárůst dešťových srážek. To potvrdil hydrolog Vladimír Šala z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

'Možná, že jsme letos zaznamenali nejvlhčí zimu od roku 1961,' sdělil Šala s tím, že tuto domněnku potvrzují i výzkumníci ze špičkového vědeckého pracoviště, Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, známého pod zkratkou CzechGlobe.

Odborníci z CzechGlobe vnímají tuto zimu jako výjimečně deštivou. 'V celorepublikovém průměru spadlo o 60 procent víc srážek než obvykle. Stejně na tom byl i Olomoucký kraj. Místo sněhu jsme dostali mnohem víc deště,' uvedl Pavel Zahradníček, klimatolog z CzechGlobe.

Podle jeho slov toto značné množství deště přispělo k tomu, že půda je v současnosti dostatečně nasycená vodou, nejen v povrchových vrstvách, ale i v hloubce. Naproti tomu vloni o tuto dobu byla situace velmi špatná a analýzy expertů z projektu Intersucho.cz ukázaly, že v roce 2019 chybělo na každém metru čtverečním 60 litrů vody.

Naprosto odlišné podmínky panují ve vyšších polohách, zejména v Jeseníkách, kde se o víkendu vrátila zima. Na vrcholcích hor napadlo až deset centimetrů sněhu. I přes to, že v nižších polohách už kvetou stromy, běžkaři mohou v nadmořské výšce 1 235 až 1 445 metrů stále využít upravenou stopu z Ovčárny na Praděd.

Závěrem, i když je půda v Olomouckém kraji nyní bohatě nasycená vodou, nevíme, jak dlouho tato situace vydrží. Jak na to bude mít vliv letošní léto je také nejisté, ale experti se shodují, že nasycenost půdy vodou by se měla udržet, alespoň v průběhu startu vegetační sezony.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy