Setkání kovářů Olomouckého kraje

Historický zámek Čechy pod Kosířem hostí šestý ročník mezinárodního kovářského setkání "Olomoucký Fortel 2024", kde účastníci vytvářejí společný projekt "PLASTIKA PÁVA". Návštěvníci si mohou prohlédnout autorská díla tématu "TROPY" a podpořit mladého kováře Daniela Černého v aukci.


Se zářícími ohněmi výhní a zvučícími kovadlinami se historický zámek Čechy pod Kosířem stane oáza tradice a uměleckého řemesla, když hostí šestý ročník hanáckého setkání kovářů s mezinárodní účastí pod názvem 'Olomoucký Fortel 2024'. Ten se stane pódiem pro průkopníky tradičního kovářství, kteří se seznaní s diváky při práci na společném projektu a ukáži své dovednosti při vytváření autorských děl na téma 'TROPY'.

Setkání kovářů Olomoucký Fortel 2024 bude trvat dva dny, během kterých se účastníci z Čech, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Itálie spojí, aby společně pracovali na výrobu společného díla nazvaného 'PLASTIKA PÁVA'. Ale to je jen vrchol ledovce; setkání nabízí také unikátní příležitost sledovat výrobu autorských menších kovaných děl, které pomohou návštěvníkům lépe pochopit proces a dovednost, která je potřebná pro kovářské řemeslo.

Diváci také budou moci získat upomínkový kousek na meziročník 2024. Autorská díla na téma 'TROPY' budou v neděli 19. května 2024 od 13:00 hodin uvedeny na aukci. Toto je nejen příležitost pro návštěvníky získat jedinečné umělecké dílo, ale také způsob, jak podpořit dobrou věc; veškerý výnos z aukce půjde na podporu Daniela Černého, mladého kováře, který prožívá těžké období po nešťastné nehodě.

Olomoucký Fortel 2024 poskytuje platformu pro mladé a nadějné kováře, kteří se učí od zkušených mistrů a mají možnost předvést své dovednosti v praktickém a podpůrném prostředí. Hranice mezi účastníky a návštěvníky se během události stírají, což vytváří otevřené prostředí pro vzájemné učení a inspirování.

Kromě kování bude vrcholem akce také prodejní nožířská výstava, kde renomovaní tvůrci, včetně Adamuska Knives & Tools, Mohawk forge, Grouch knives, Kundera Blades a Karakal knives, prezentují a prodávají své výrobky. Je to skvělá příležitost pro návštěvníky potkat tvůrce, naučit se více o procesu výroby nožů a možná si dokonce odnést domů kousek tohoto starobylého řemesla.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy