SMART záruka pomůže firmám s digitalizací

Českomoravská záruční a rozvojová banka ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravila pro malé a střední podnikatele tzv. SMART záruku, která jim usnadní přístup k úvěrům od komerčních bank na digitalizaci.


Projekty zaměřené na digitální transformaci firem ČMZRB financovala již dříve, od nynějška ale podnikatelé získají záruku za výhodnějších podmínek. Příjem žádostí o tzv. SMART záruku odstartuje ve čtvrtek 8. dubna 2021.

Téma digitalizace dlouhodobě rezonuje jak v ČR, tak na půdě Evropské unie, a proto byl unijní program COSME rozšířen o část „Digitalisation“. Ten tak nyní více podpoří realizaci projektů malých a středních podniků zaměřených právě na digitalizaci.

„Nemusí se jednat pouze přímo o digitalizaci nabízených produktů a služeb, nebo reorganizaci infrastruktury či procesů ve firmě, uznatelným nákladem budou také například školení, která zlepší digitální dovednosti zaměstnanců,“ přibližuje Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB.

SMART záruka poběží v rámci stávajícího programu Záruka 2015 až 2023, jehož prostřednictvím se  využívají i prostředky Evropského investičního fondu (EIF) z programu COSME. „Podpora v rámci programu Záruka 2015 až 2023 je rovněž částečně financována z navrácených prostředků Operačního programu Podnikání a inovace z let 2007 – 2013, který spravovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

Malí a střední podnikatelé, kteří budou chtít získat úvěr na realizaci nějakého projektu, který přispěje k digitalizaci jejich firmy, budou moci od ČMZRB využít tuto SMART záruku.

„Zdarma budeme poskytovat záruky až do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru, jehož maximální výše může být 4 mil. Kč. Ručit budeme po dobu až šesti let,“ představuje parametry programu Jiří Jirásek.

Podporu mohou využít podnikatelé působící na území celé České republiky a napříč jednotlivými obory podnikání, jako je například zpracovatelský průmysl, stavebnictví, maloobchod a velkoobchod, doprava a skladování, ubytování a pohostinství, informační a komunikační činnosti a další služby.

Příjem žádostí o SMART záruku bude spuštěn ve čtvrtek 8. dubna 2021 a poběží až do 30. září 2023. SMART záruka byla zakomponována do stávajícího programu MPO s názvem Záruka 2015 až 2023, realizovaného prostřednictvím ČMZRB, kterým je zároveň čerpána tzv. protizáruka EIF, a to v rámci unijního programu COSME využívajícím prostředky z tzv. Junckerova balíčku.

Na prodloužení spolupráce mezi EIF a ČMZRB se obě strany dohodly v srpnu loňského roku. ČMZRB díky tomu získala od EIF půl miliardy korun, které pomohou  zaručit podnikatelům dalších 14 miliard Kč provozních či investičních úvěrů. To by mělo zajistit bezproblémové pokračování programu Záruka 2015 až 2023, a tedy i SMART záruky, až do konce roku 2023.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy