Spokojenost s kulturou v Olomouckém kraji

Průzkum ukazuje, že obyvatelé Olomouckého kraje jsou spokojeni s místním kulturním životem, oceňují nabídku kulturních památek a navštěvují divadla a kina. Výdaje na kulturu nepřesáhnou 1000 Kč měsíčně.


Výsledky nedávného průzkumu ukazují, že obyvatelé Olomouckého kraje jsou spokojeni s místním kulturním životem. Dotazníková studie, která se zaměřila na kulturní účast lidí v kraji, přinesla několik zajímavých poznatků o kulturním zájmu a chování obyvatel v regionu.

Podle hejtmana Olomouckého kraje, Josefa Suchánka, je to důsledek dlouhodobé podpory kultury a památkové péče v kraji. Pouze v loňském roce bylo na dotační tituly kultury vyčleněno celkem 61 milionů korun a letos to bude o šest milionů více.

Do průzkumu bylo zahrnuto několik aspektů, jako je úroveň účasti obyvatel na kulturních službách, spokojenost s kulturními organizacemi a akcemi, dostupnost kultury, kulturní angažovanost lidí či výdaje domácností na kulturu.

Mezi výsledky patří například fakt, že většina respondentů oceňuje nabídku kulturních památek v kraji, zatímco hudební festivaly a koncerty jsou považovány za méně atraktivní. Navíc přes 50 % dotazovaných nejčastěji navštěvuje divadla a kina.

Zajímavým zjištěním průzkumu je, že obyvatelé Olomoucka si informace o kulturních akcích často získávají prostřednictvím tradičních plakátů a vývěsek, což je druhý nejčastější zdroj informací u respondentů, hned za sociálními sítěmi.

Co se týká výdajů na kulturu, většina domácností utrácí měsíčně do 1 000 Kč. Podle radního pro kulturu, Jana Žůrka, průzkum představuje cenný zdroj informací, který bude sloužit jako základ pro následující období. V plánu je provést podobný výzkum za 3 až 5 let, aby bylo možné sledovat vývoj v čase.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy