Turistický boom: Olomoucký kraj zaznamenává rekordní návštěvnost

Turistický ruch v Olomouckém kraji zaznamenal vzestup, s téměř 800 tisíci hosty v roce 2021. To představuje nejvyšší hodnotu od roku 2012. Investice směřují do zlepšení turistické infrastruktury, podpory cykloturistiky a údržby lyžařských tratí. V roce 2021 došlo ke zvýšení počtu zahraničních i tuzemských návštěvníků.


V posledních letech se turistický průmysl ve světě potýkal s mnoha výzvami souvisejícími s pandemií koronaviru. Avšak Olomouc, srdce České republiky, má pro všechny samé dobré zprávy. Turistický ruch v tomto malebném regionu totiž chytil druhý dech a zaznamenal vzestup turistických čísel, která byla vyšší než před pandemií.

Podle statistik se v roce 2021 v Olomouckém kraji ubytovalo téměř 800 tisíc hostů, což představuje pětiprocentní nárůst oproti roku 2019 a zároveň nejvyšší hodnotu od roku 2012.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek vyjádřil svou radost nad tímto pozitivním vývojem: 'Pro Olomoucký kraj je to určitě skvělá zpráva, protože turistický ruch podstatnou měrou přispívá k rozvoji našeho regionu. Jde o výborný výsledek, za kterým stojí spousta pracovitých lidí. Moc jim za to děkuji, mám radost.'

Podpora turismu je pro hejtmanství jedním z hlavních cílů. Významné investice směřují do zlepšení turistické infrastruktury, provozu cyklobusů a skibusů, podpory cykloturistiky včetně budování nabíječek pro elektrokola a údržby lyžařských běžeckých tratí.

Milada Sokolová, členka Zastupitelstva Olomouckého kraje, podotkla: 'Meziroční nárůst návštěvnosti našeho kraje o deset procent je pátý nejvyšší v rámci všech krajů v republice a nejvyšší z moravských regionů. Dobrou zprávou je nejen to, že roste počet tuzemských návštěvníků, ale i těch ze zahraničí.'

V roce 2021 dosáhl počet zahraničních turistů v Olomouckém kraji zhruba třicetiprocentního nárůstu, přičemž strávili v regionu více než 314 tisíc nocí. Tuzemským hostům se také líbilo v kraji, kde si užili přes dva milióny přenocování. Tyto údaje jsou rekordní a zahrnují hodnoty z hotelů, penzionů a kempů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy