Unikátní zážitek: Prohlédněte si tajný bunkr z doby studené války v Přáslavicích

V Přáslavicích nedaleko Olomouce láká unikátní objekt záložní zesilovací stanice na autentický zážitek ze studené války. Stanice byla postavena v 70. letech a odtajněna v roce 2016. Nyní je zpřístupněna veřejnosti a nabízí prohlídky s původním vybavením a atmosférou doby, kdy hrozila třetí světová válka. Návštěvníci mohou ochutnat i dobovou armádní stravu a vybavení bunkru je postupně zprovozňováno.


V malebné obci Přáslavice, nedaleko Olomouce, se nachází unikátní objekt, který je jedním z mála připomínek doby studené války. Jde o záložní zesilovací stanici, která byla postavena v 70. letech minulého století a je jediná svého druhu veřejnosti. Odtajněna byla teprve v roce 2016 a dnes nabízí prohlídkovou trasu plnou autentického vybavení a atmosféry doby, kdy hrozilo, že se svět ponoří do třetí světové války.

Prohlídková trasa trvá kolem hodiny a návštěvníci mají možnost projít několika podzemními patry plnými zachovalého a původního vybavení bunkru. Kromě technologických a servisních prostor pro personál se mohou podívat i do místností, odkud tajná policie dohlížela na dění ve stanici. Vše je dimenzováno tak, aby posádka uvnitř bunkru vydržela až deset dní bez nutnosti zásahu zvenčí - i kdyby kolem zuřila jaderná válka.

Jarňáky v bunkru: unikátní zážitek z doby studené války

Prohlídka bunkru nabízí jednak zajímavou historickou lekci, ale také možnost okusit atmosféru a napětí doby studené války. Návštěvníci mohou během prohlídky ochutnat i dobovou armádní stravu, tzv. jarňáky, což dokreslí celkový zážitek. Vybavení bunkru je postupně zprovozňováno díky úsilí nadšenců a otvírá dveře do doby, která je mnohým mladším generacím neznámá.

Unikátnost bunkru Přáslavice spočívá i v jeho výstavbě. Zdi jsou silné 1,5 metru a stavba byla prováděna v režimu nejpřísnějšího utajení, se vší možnou opatrností, aby se eliminovalo riziko vyzrazení. Pamětníci z okolí vzpomínají na neustálý přísun betonu a dělníky dovezené z vzdálených koutů země, kteří museli projít školením o zachování mlčenlivosti.

Exkurze do bunkru v Přáslavicích tak představuje nejen zajímavý výlet do minulosti, ale také možnost seznámit se s historickými souvislostmi a atmosférou doby, která byla pro svět velkým nebezpečím. Autentický zážitek z prostředí, techniky a atmosféry studené války nabízí pro návštěvníky jedinečný vhled do nedávné evropské historie, který stojí za to zažít.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024