Záchrana amatérského fotbalu v Prostějově

Prostějov plánuje rekonstrukci sportovního areálu za reálným gymnáziem, což zahrnuje výstavbu nového fotbalového stadionu za 200 milionů korun. Rekonstrukce zahrnuje hlavní plochu, osvětlení, vyhřívání a tribunu.


Město Prostějov má velké plány na rekonstrukci sportovního areálu za reálným gymnáziem. Hospodářství města se tak potýká s výzvou najít vhodné prostory pro amatérské fotbalisty a další sportovce, kteří do loňského roku využívali hřiště u stadionu Za Městním nádražím. Toto hřiště však musí ustoupit stavbě nového prostějovského fotbalového svatostánku, který prý bude stát město 200 milionů korun.

Podle primátora Prostějova, Františka Jura, je rekonstrukce a následné vybavení stadionu náročným, ale nezbytným krokem ke splnění požadavků pro profesionální soutěže. 'Rekonstruujeme hlavní plochu, osvětlení, vyhřívání a tribunu, aby odpovídala podmínkám fotbalové asociace pro nejvyšší soutěž,' uvedl Jura (ANO).

Avšak taková masivní rekonstrukce má také své negativní dopady. Hřiště s umělou trávou, které sloužilo jako zázemí TJ Haná Prostějov, muselo být kvůli stavbě nového stadionu zrušeno. Hřiště mezi Studentskou a Lidickou ulicí bude nyní instalováno uvnitř atletického oválu a město také plánuje rekonstrukci dvou víceúčelových hřišť a výstavbu nového sociálního zařízení v areálu.

Problém je, že další opravené fotbalové hřiště jsou určené pro mládež a nemohou pokrýt potřeby všech sportovců. 'Nechceme, aby děti nejen z SK Prostějov, ale i dalších prostějovských klubů musely cestovat po okrese a hledat místa k tréninku,' doplnil primátor.

Atleti, kteří trénovali u gymnázia, budou také muset změnit své tréninkové prostory. Město podle Jura připravuje projekt na opravu atletického areálu. Opozice ovšem upozorňuje na finanční náročnost těchto projektů a kritizuje nedostatek komunikace vůči občanům o následných nákladech na další sportoviště.

Fotbalisté Haná Prostějov se aktuálně přesunuli do prozatímního azylu a diskutují s městem o podobě jejich nového domácího hřiště. 'Mládež v zimě trénuje v areálu za Olympijskou ulicí. Tento stav je pro nás dlouhodobě neudržitelný, takže jsme rádi za dojednané řešení,' sdělil za fotbalové klub pán Daniel Koláč.

Konečná cena za rekonstrukci hřiště za reálným gymnáziem zatím nebyla stanovena. Město aktuálně připravuje projektovou dokumentaci, která stanoví finální náklady. Prostějov je tedy na cestě ke kompletnímu přebudování své sportovní infrastruktury, což již vzbudilo nemálo diskusí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy