Zachránkům znemožněno použít darovaný pozemek: Nájem či nový areál jako řešení?

Mohelnická záchranka zůstává bez základny kvůli špatnému plánování pozemků, které měla kraji darovat radnice. Plánované pozemky má nyní ŘSD pro výstavbu dálnice D35. Řešení situace je v nedohlednu.


V poslední době se ve městě Mohelnice v kraji Olomoucký stalo něco, co by mohlo znepokojit obyvatele. Již dlouho plánovaná stavba základny pro záchranáře se zastavila kvůli pozemkům, které měla kraji darovat radnice. Problém spočívá v tom, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) si na těchto pozemcích nárokuje pro budoucí výstavbu dálnice D35.

Následkem této situace čelí město i kraj řadě komplikací. Jak uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, Lucie Mikisková, do doby, než vyroste nová stanice, výjezdy pokrývají naše posádky ze Zábřehu a Litovle. Dobré zprávy jsou, že dojezdové časy jsou stále v požadovaném limitu, což znamená, že obyvatelé Mohelnice nejsou vystaveni zvýšenému riziku.

Hejtmanství mohlo pro stavbu základny využít pozemek u dálnice D35, který darovala radnice. Avšak ŘSD má jiné plány s těmito pozemky, které jsou nyní nezbytné pro přípravu stavby dálnice. Vedoucí Odboru investiční přípravy staveb ŘSD, Josef Řejnoha, v dopise mohelnické radnici uvedl, že situace bude možná přehodnocena až po vydání územního rozhodnutí o umístění stavby D35.

Starosta Mohelnice, Pavel Kuba, prohlásil, že navzdory tomuto problému jsou připraveni k dalším jednáním a hledání nových řešení. Krajský náměstek Dalibor Horák vidí východisko buď v náhradních prostorách, ve kterých by záchranka byla v nájmu, nebo v jiné parcele, kde by kraj vybudoval novou stanici.

Mohelnice patřila do strategie kraje optimalizovat počet záchranných stanic v jejich objektech, což by mělo zajistit větší bezpečnost a pohotovost pro obyvatele. Avšak bez jasného řešení pozemků a situace kolem výstavby dálnice D35 se projekt nemůže zahájit.

Aktuálně má Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje na celém území 16 výjezdových základen, z nichž ta nejsevernější se nachází v Javorníku na Jesenicku a nejjižnější v Kojetíně na Přerovsku. Obyvatelé Mohelnice doufají, že i oni se brzy dočkají své vlastní záchranné základny, která jim zajistí rychlou a kvalitní pomoc v případě potřeby.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy