Zubní pohotovost v Olomouci: Nové služby od března 2024!

Fakultní nemocnice Olomouc bude od 1. března 2024 zajišťovat zubní pohotovost pouze o víkendech a svátcích od 8 do 16 hodin. Toto omezení je důsledek výběrového řízení Olomouckým krajem. Pacienti s akutními problémy by měli prvně navštívit svého zubního lékaře v pracovních dnech.


Fakultní nemocnice Olomouc zajišťuje od prvního března 2024 zubní pohotovost pouze o víkendech a svátcích od 8 do 16 hodin. Toto omezení provozu je důsledkem výběrového řízení vypsáním Olomouckým krajem. Různá česká města, včetně Olomouce, se aktuálně potýkají s mnoha pacienty potřebujícími akutní péči v oboru zubního lékařství. Provoz upravený nemocnicí se snaží čelit tomuto problému.

Zubní pohotovost je zajišťována na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie v pavilonu R v Fakultní nemocnici Olomouc. K dispozici jsou pacientům dvě křesla, dvojice lékařů a stejný počet sester. V případě život ohrožujících stavů, úrazů nebo krvácení v ústech mimo zmíněné časy jsou pacientům k dispozici obecná pohotovost na oddělení urgentního příjmu v objektu A, tedy v budově modrého monobloku.

Nemocnice zdůrazňuje, že pacienti s akutními potížemi by se měli prioritně obrátit na svého zubního lékaře v pracovních dnech. Zákon o zdravotních službách umožňuje v případě nouze navštívit jakéhokoli ordinujícího stomatologa, včetně těch, kteří nemají svého ošetřujícího zubaře. Každý poskytovatel je povinen poskytnout neodkladnou péči každému pacientovi, který ji potřebuje, ve své pravidelné ordinační době.

Česká stomatologická komora vydala brožuru v souvislosti s touto problematikou, která uvádí: 'Pacienti, kteří nemají svého registrujícího zubního lékaře nebo je pro ně nedostupný (například protože se aktuálně zdržují mimo své bydliště), mají možnost žádat poskytnutí neodkladné péče u kteréhokoli poskytovatele zdravotních služeb v oboru zubního lékařství v jeho ordinační době,' připomněla nemocnice.

Pohotovost je určena pouze pro případy, kdy dojde k náhlé změně zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění mimo běžnou ordinační dobu. 'Této možnosti by pacienti měli využívat přednostně,' dodala nemocnice.

Olomoucká fakultní nemocnice byla doposud ve všední dny jediným zdravotnickým zařízením v celém kraji, kde byla stomatologická první pomoc k dispozici. Od června 2022 se provoz omezuje pouze na víkendy a státní svátky v čase od 8 do 16 hodin. Lidé ze Šumperska a Jesenicka mohou využít služeb některého z tamních zubařů, kteří se v tyto dny na dopolední pohotovostní službě střídají. Podrobnosti o dnech a časech pohotovostních služeb a ordinačních hodinách zubařů lze najít na webu Olomouckého kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy