Dvojitá expanze štěrkovny Nákla na Litovelsku

Obce na Olomoucku se smiřují s rozšířením těžby štěrkopísku, hledají kompromis. Místní občané požadují záruky omezující dopady těžby na jejich životy. Firma Cemex Sand se zavázala minimalizovat negativní dopady těžby.


Firma jedná o dvojitém rozšíření štěrkovny Náklo na Litovelsku, které je podpořeno novým zákonem. Občané z okolí požadují záruky, že dopady těžby na jejich životy nebudou znamenat další nepříjemnosti. Ačkoli technologie pro těžbu a zpracování štěrkopísku se nachází pouze několik set metrů od domů, stohektarové těžební jezero se rozšiřuje směrem k obydlím a s tím související dopady provozu znepokojují místní obyvatele.

Zástupci Uněovic poukazují na to, že těžební stroje jsou opravdu blízko jejich domovů, a obyvatelé Březového mají obavy ze strojů, které budou pouhých čtyři sta metrů od svých domů. Cemex Sand potřebuje pozemek města k tomu, aby mohl vytěžit maximální množství zásob, jak stanovuje zákon. Minulý rok byla prodána zhruba 1 400 metrů čtverečních pozemků, nyní však zastupitelstvo musí schválit samotnou kupní smlouvu, podle které dosahuje cena pozemku přibližně 700 tisíc korun.

Místní z Březového zatím s prodejem nesouhlasí, a to zejména kvůli obavám z nadměrného hluku a prachu spojeného s těžbou štěrkopísku. Obavy z dopadů na životní prostředí i obyvatele se snaží řešit jak firma Cemex Sand, tak starosta Litovle Viktor Kohout (SNK), který hledá kompromisní řešení vzhledem k nedávným změnám legislativy.

Město dostává ročně od firmy zhruba 540 tisíc korun, které jsou rozdělovány mezi Uněovice a Březové podle počtu obyvatel. Starosta sdělil, že Cemex není nepřítel a že firma chce jednat, ale výsledek bude záviset na dalším vyjednávání. Firma se zavázala minimalizovat negativní dopady těžby na životní prostředí a obyvatele a udržovat dobré vztahy s přilehlými obcemi.

Místní obyvatelé si přejí mít podmínky zakotveny smluvně a zároveň si uvědomují tlak na zdroje štěrkopísku zvyšující se ceny a potřebu stavby dálnic a železničních koridorů. Domnívají se, že nová etapa těžby se určitě rozjede a snaží se domluvit s firmou na podmínkách, aby mohli v klidu žít.

Podobně to vidí i senátor a bývalý starosta Nákla Marek Oščádal (STAN), který zmínil, že změny v zákoně staly zájmy občanů ohledně těžby bezvýznamnými. Novela liniového zákona, platná od ledna, má zajistit dostatek primárních surovin pro dálnice a železnice ve formě dostupnosti kamene, štěrků a písků.

Cemex plánuje rekultivaci bývalých těžebních oblastí do pěti let od ukončení těžby a slibuje, že provede rekultivaci k největší spokojenosti obcí a jejich obyvatel, za předpokladu dodržení všech bezpečnostních pravidel.

Firma získala souhlas k plánu zahájit těžbu na opačné straně jezera, směrem na východ za silnicí na polích mezi Náklem a Lhotou nad Moravou. Těžba zde je předpokládána na dvacet let na 70 hektarech. Obě strany budou hledat přijatelné řešení v kontextu obavy občanů z dopadů těžby na jejich životy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy