Nájemné bydlení zdražuje

Nájemné byty v Praze a dalších krajských městech se v poslední době zdražily. Byty 2+kk nyní stojí v Praze 19 000 Kč, zatímco 1+kk jsou za 14 000 Kč. Růst cen nájmů je důsledkem různých faktorů na trhu nemovitostí a ekonomiky. Poptávka po nájemním bydlení zůstává vysoká, což zvyšuje ceny.


Tyto částky jsou markantně vyšší než tomu bylo před rokem, kdy ceny nájmů v Praze byly nižší o stovky korun. Obdobný trend byl zaznamenán i v dalších krajských městech České republiky.

Ze zprávy vyplývá, že ceny pronájmů v Praze vzrostly o 1 až 4 procenta, což představuje částku 120 až 540 korun. Obdobný růstový trend vykázala také další krajská města, například Ostrava, kde se ceny pronájmů zvýšily až o 12 procent u dispozice 1+kk (což je podstatné zvýšení o 850 Kč) nebo Olomouc, kde ceny pronájmů dispozice 1+1 vzrostly dokonce o 14 procent (1 330 Kč).

V Brně se ceny nájmů také zvýšily meziročně o několik procent. Aktuálně si lze v Brně pronajmout byt dispozice 1+kk za cenu kolem 11 700 korun, byt dispozice 2+kk za cenu kolem 16 800 korun a byt dispozice 3+kk za cenu kolem 23 500 korun. U některých dispozic se cena dokonce mírně snížila, což společnost UlovDomov.cz vysvětluje jako výsledek souběhu různých faktorů, které ovlivňují cenu, například velikost bytu, polohu nemovitosti, vybavení bytu a další aspekty.

Za růstovým trendem cen nájmů je řada dalších ukazatelů realitního trhu a ekonomických faktorů. Vypadá to, že cenová korekce směrem dolů je za námi a trh se otevírá růstu cen. Úroky hypoték sice lehce klesají, ale na hodnoty, které by výrazně zlevnily pořízení vlastního bydlení, tedy někde kolem 2 až 3 procent, se minimálně v nadcházejícím období pravděpodobně nedostanou.

Situace na realitním trhu je taková, že řada domácností na vlastní bydlení nedosáhne a dává přednost pronájmům. Poptávka po nájemním bydlení tudíž zůstává vysoká, což pomalu zvyšuje ceny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy