Pohonné hmoty brzy zlevní!

Ceny benzínu a nafty začínají stagnovat a mohly by dokonce zlevňovat v nadcházejících týdnech. Tento vývoj je dán stabilní situací na trhu ropy a rozhodnutím kartelu OPEC o prodloužení dobrovolných škrtů. Experti doporučují sledovat vývoj na trzích a případně využít příležitost předpokládaných výkyvů cen ropy pro obchodování.


V uplynulém týdnu jsme byli svědky zajímavého vývoje na trhu pohonných hmot. Ceny benzínu a nafty začaly stagnovat a odborníci předpovídají, že v nadcházejících týdnech by mohly dokonce začít zlevňovat. Benzín za poslední týden zdražil o pouhé 3 haléře na 38,43 Kč za litr, zatímco nafta se naopak zlevnila o 3 haléře a nyní dosahuje průměrné ceny 38,62 Kč za litr.

Stabilní situace na trzích pohonných hmot v poslední době je dána především stabilním chodem na trhu ropy. Barel ropy Brent se již od poloviny února pohybuje v koridoru mezi 82 a 84 dolary. Klidná situace je také vidět ve vývoji české koruny, jejíž kurz na páru s eurem se drží kolem úrovně 25,30. Ropě také pomáhá rozhodnutí kartelu OPEC o prodloužení dobrovolných škrtů.

Omezení produkce o 2,2 milionu barelů denně by mělo pokračovat do konce druhého kvartálu, což by mělo mít pozitivní vliv na trh. Největší obavy trhu se naštěstí nenaplnily, a to další prohloubení škrtů. Barel ropy Brent tak zlevnil z 85 na 82 dolarů. Pohonné hmoty by mohly v příštích týdnech začít zlevňovat. Do konce března by ceny nafty i benzínu mohly klesnout o vyšší desítky haléřů, pokud nedojde k neočekávaným událostem.

Otazník však stále visí nad českou korunou - její kurz může výrazně ovlivnit zasedání ECB. V pondělí také bude oznámena inflace za únor, která může způsobit další oslabení koruny, pokud bude nižší než očekávaná úroveň. Experti proto doporučují pečlivě sledovat vývoj na trzích a případně využít příležitost předpokládaných výkyvů cen ropy pro obchodování.

Vývoj cen ropy by mohl být v následujících týdnech relativně stabilní. Kartel OPEC bude i nadále omezovat svoji produkci, v USA se však produkce stále zvyšuje. Snížení poptávky po topném oleji s končící zimou by také mohlo zatlačit na ceny ropy směrem dolů. Americké ropné zásoby rostou rychlým tempem, což může také ovlivnit ceny ropy. Jeho cena však v následujících měsících bude záviset na mnoha faktorech, mezi kterými předně stojí vývoj české koruny nebo situace na světových trzích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy