Nový pár opiček kalimiko oživuje olomouckou zoo

Olomoucká zoo oznámila příchod nové samičky tamarína skákavého ze Slovinska jménem Kalimiko. Již brzy bude představena samci, který za ní přijde ze Švýcarska, aby vytvořili nový chovný pár. Tamaríni jsou unikátní primáti, jelikož se živí především houbami, což je významný zdroj jejich potravy.


Olomoucká zoo nedávno oznámila příchod nové samičky tamarína skákavého, která přicestovala ze Slovinska. Přírůstek se jmenuje Kalimiko a je velmi klidné a vstřícné povahy. Zooložka Jitka Vokurková o ní řekla, že se jedná o jedince klidné a vstřícné povahy. Mladý pár opiček zvaných také rodovým jménem kalimiko se stane novým základem chovu zahrady, kde je tento druh k vidění od roku 1997 a doposud se tu narodila pouze tři mláďata.

Nově příchozí samičce nyní bude představen samec, který se za ní vydá z Švýcarska asi za 1,5 měsíce. Vytvoření nového chovného páru je velmi žádoucí, neboť loňský původní chovný pár uhynul. Samička se dožila rekordních pětadvaceti let.

Tamaríni skákaví patří mezi drápkaté opice, které mají nehty přeměněny na drápky. Žijí na severozápadě Jižní Ameriky, konkrétně v Bolívii, Brazílii a Peru, obývají houštiny a nižší patra pralesů. Dokážou velmi dobře šplhat a doskočit do vzdálenosti až čtyř metrů.

Tento druh opice byl poprvé popsán v roce 1904 a je jediným zástupcem rodu Callimico. Je o něco větší než ostatní tamaríni. Po průměrné době březosti 144-159 dnů samice obvykle porodí jediné mládě, a ne dvojčata jako u jiných kosmanů a tamarínů. Ve skupině se také množí několik samic, nejen dominantní jedinec. Další zvláštností je, že v prvních týdnech života se o mládě stará a nosí jej především matka. Otec a ostatní členové skupiny se výchovy účastní až později.

Na rozdíl od ostatních opic Nového světa mají tamaríni skákaví schopnost rodit dvakrát ročně. K těmto vícečetným porodům přispívá i dostupnost hub – jejich důležitého zdroje potravy. V jejich jídelníčku je v menší míře zastoupeno ovoce, květy i míza stromů a ve větší hmyz, pavouci, vejce a menší druhy obratlovců. Houby tvoří majoritní část jejich potravy, i v období sucha bývají v potravě zastoupeny až 40 procenty. Tamaríni jsou jedinými tropickými primáty, o kterých je známo, že jsou na tomto zdroji potravy závislí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy