Výstavba desítek větrných elektráren v Jeseníkách

V Jesenicku narůstá zájem investorů o výstavbu desítek větrných elektráren. Vláda připravuje akcelerační zóny pro snazší realizaci výstavby. Některé obce však kritizují investory za nejasné podmínky spolupráce a obavy z dopadu na životní prostředí.


Jesenicko zaznamenává v poslední době značný nárůst zájmu investorů ve výstavbě desítek větrných elektráren ve svém kraji. Takováto nabídka působí přitažlivě na mnoho obec, které by rády využily výhod spojených s výstavbou těchto 'větrníků'. Tato situace způsobuje v regionu značné rozruchy a vyvolává mnoho otázek spojených s ochranou životního prostředí, přírodních parků a kvality života obyvatel.

Nedávný příklad obce Šternberksko ilustruje, jak mohou být investoři úspěšní ve svém úsilí uzavřít smlouvy s obecními zastupitelstvy. Minulé pondělí schválili zastupitelé smlouvu o spolupráci se společností RWC VTE 09, která má zájem postavit na obecních parcelách v lokalitě Šibeník dva stožáry. Kromě toho má společnost v plánu postavit tři věže na katastru místní části Arnoltic, kde se jedná o pozemky soukromého vlastníka.

Podle starostky Yvony Jirušové může obec Huzová získat 200 tisíc korun za každou turbínu na svém katastru, a to navíc k 400 tisícům za další stožáry na obecním pozemku. K tomu ještě přichází nabídka na elektřinu za velmi nízkou cenu. 'Podmínky jsou celkem solidní. Zastupitelstvo je projektu nakloněno,' uvedla starostka.

Vláda připravuje takzvané akcelerační zóny ve všech krajích, které mají umožnit rychlejší a snazší realizaci výstavby obnovitelných zdrojů energie tzv. větrníků. Tyto zóny by měly snížit administrativní překážky a přísná pravidla, která brání rozvoji čisté a komunitní energetiky ve prospěch obcí, kraje a státu.

Avšak ne všechny obce a jejich obyvatelé jsou stejně nadšeni myšlenkou výstavby větrníků na svých územích. Spolek Nízký Jeseník se staví proti větrníkům a kritizuje současné praktiky investorů, jejich sliby a nejasné podmínky spolupráce. Předseda spolku, Josef Kapitán, tvrdí, že oblast nízkého Jeseníku se stává zónou likvidace původní krajiny a porušování práv obyvatel.

Státní orgány, včetně ministerstva životního prostředí, musí najít správnou rovnováhu mezi ekonomickými zájmy investorů a ochranou životního prostředí, přírodních hodnot a práv obyvatel postižených oblastí. Zda se jim to podaří v případě výstavby větrníků v Jeseníkách, zůstává otázkou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy